Johan Rumpt vindt net als de vroege mensen zijn materiaal; de in onze tijd zo ruim voorradige industriƫle gebruiksvoorwerpen, die het afval van onze achteloze verbruik vormen.
In dat materiaal ziet hij echter niet de gebruiksfuncties, maar de potenties om ze via zijn ideeƫn tot eigen beelden te vermaken. Zijn de beelden eenmaal voltooid, dan bevinden zij zich altijd tussen het gemaakte en het gegroeide en tussen het voorgevormde en het ontstane in.


In recent werk tracht Johan het menselijk lichaam en de voorwerpen dichter bij elkaar te brengen door het lichaam meer ding en de dingen meer lichamelijk te maken.

Voor Outer Parts (2005), sneed hij stukken uit de carrosserie van een auto en bewerkte deze delen met gekleurde epoxy, totdat ze bijna onherkenbaar werden.
Hoewel bij nauwkeurig kijken soms de plaats van een achterlicht of de ophanging van een as nog te zien zijn, zijn de beelden ver van hun oorsprong verwijderd. Eerder lijken ze op stukken vlees bij de slager, want net als bij karkassen hebben ze de bestorven rode en blauwgroene kleuren van geslachte dieren.


Lees meer