Eddy Roos (1949) studeerde beeldhouwen en deed de theateropleiding aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunst te Amsterdam.
Hij maakt bronzen, gegoten in de draaiende beweeglijkheid van de levende mens. Als zodanig dient een beeld meer te zijn dan een object.


Eddy Roos besteedt graag grote zorg aan het inpassen van zijn beelden in een totaalconcept van de omgeving, bijvoorbeeld een tuin. De architectuur, geometrie, de horizon en de interactie die een beeld daarin opwerpt, heeft zijn bijzondere aandacht.

Bekende werken van zijn hand zijn ondermeer beelden in Amsterdam (Spanje monument), Rotterdam (Metro Delftshaven), Monument Jippsinghuizen en de 10 grote bronzen beelden in de Oud-Hollandse tuin rond de Groningse Borg Verhildersum.


Om alles goed te kunnen bezichtigen, kunt u natuurlijk eens naar de Borg Verhildersum gaan in Leens, voor een mooie wandeling door de beeldentuin. Waneer u meer wilt weten, en geïnteresseerd bent in het werk van Eddy Roos, dan kunt u vanaf begin mei t/m oktober Museum Eddy Roos te Uithuizen. Hier kunt u het werk van deze beeldhouwer met tekst, video en uitleg bezichtigen. In september heeft hij een overzichtstentoonstelling in het Drents Museum te Assen.


Lees meer